De weg naar eeuwige liefde
Een longread geïnspireerd door de eeuwige liefde van mijn grootouders en mijn ouders.
'En ze leven nog lang en gelukkig', een uitdrukking die in talloze sprookjes en romans wordt gebruikt om een happy end aan te duiden. Twee personen worden verliefd. Ze beloven toewijding aan elkaar en ze leven… - wat had je gedacht - nog lang en gelukkig . Dit soort liefde is iets wat veel mensen nastreven, maar bestaat het nog wel? Of is het alleen iets waar we van durven dromen?
Eeuwige liefde is een veelbesproken onderwerp dat al eeuwenlang mensen fascineert. Mensen streven alsmaar naar het ideaalbeeld dat ze zien in films zoals in 'The Notebook' of waarover ze lezen in boeken als 'Pride and Prejudice'. Naar het alomvattend vertederend gevoel van verliefdheid, naar de kriebels die je krijgt wanneer je aan die persoon denkt, naar het verlangen en naar het eeuwig samenzijn…
​
​
Volgens relatietherapeute Roos Steens gaat het over verbondenheid, het verbonden voelen met elkaar ook al zijn er ups en downs. “Al maken we dingen mee, we zijn in staat om dat lijntje, die verbintenis vast te houden. Het geraakt niet doorgeknipt of zo beschadigd dat het niet meer kwalitatief is.” Al tien jaar werkt ze samen met koppels die problemen ervaren in hun relatie, en kent het onderwerp als geen ander.
Verbonden voor altijd
“De hechting tussen twee mensen is van groot belang en gaat terug naar toen we kind waren. In die periode ben je afhankelijk anderen, zoals je ouders, om voor je te zorgen en je lief te hebben. We hebben de behoefte om te weten dat er altijd iemand is om ons op te vangen wanneer we vallen. Dit vertrouwen waarop je kan leunen als het mis gaat, is iets heel wezenlijk in een relatie. Het vormt een belangrijk aspect van een liefde die heel lang kan duren"
Rita weet dit als geen ander. Zij was 57 jaar samen met haar man, tot hij onlangs overleed. Verbinding is voor haar met z'n tweeën één zijn, zelfs wanneer er soms conflicten zijn. Volgens Rita is het deze diepe band, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en ondersteuning, die hen al die jaren samenhield.
“Die liefde straalde uit zijn ogen, tot het laatste moment. En dat gevoel blijf ik koesteren mijn leven lang, want liefde is voor mij eeuwig.” - Rita
Ook Marleen is haar man verloren. Net als Rita heeft Marleen geleerd dat ware liefde niet eindigt met de dood, maar dat het eeuwenlang meegaat in herinneringen en gevoelens.
Meer dan alleen het gevoel
Hoe mooi het ook in de oren klinkt, eeuwige liefde is iets heel complex. Het is niet altijd makkelijk te vinden en al zeker niet om het vast te houden. Het spannende gevoel, de eerste kriebels van verliefdheid, dooft bij vele na een tijdje uit. Soms gaat het verliefde gevoel over naar het houden van maar soms gaat het hier de mist is. Er komen nieuwe uitdagingen, dus hier geven sommigen het op.
"In een wereld vol mogelijkheden kan het wellicht beangstigend zijn om te zeggen: Ik blijf voor altijd bij jou." - relatietherapeute Roos Steens
Ook door de veranderende maatschappij wordt het steeds meer een uitdaging voor velen. Vroeger was het vanzelfsprekend. Je leerde iemand kennen, trouwde en was het een uitzondering om uit elkaar te gaan. “Alles wordt nu meer als een optie gezien”, zegt relatietherapeute Roos Steens.
“De vraag of we bij elkaar blijven of niet komt veel sneller naar voren wanneer er problemen zijn. We leven in een samenleving die veel meer in teken staat van persoonlijke zelfontwikkeling en die veel individualistischer is geworden. Het streven naar persoonlijke groei, zelfontplooiing en mentaal welzijn speelt een belangrijke rol. Als dat onder druk komt te staan, wordt de afweging om al dan niet samen te blijven veel sneller gemaakt.”
Liefde in een wereld vol verwachtingen
Daarnaast zijn er ook veel prikkels van buitenaf. Op de sociale media wordt er vaak een perfect beeld voorgehouden van relaties. “Mensen hebben daar last van. Ze zien alle leuke en positieve dingen en er wordt veel meer vergeleken, wat leidt tot twijfel over henzelf en hun relatie. Dat creëert onzekerheid. In een wereld vol mogelijkheden, waarin dat je wordt verwacht om telkens beter te doen en jezelf voortdurend vergelijkt, kan het wellicht ook beangstigend zijn om te zeggen: "Ik blijf voor altijd bij jou." Misschien heb je iets laten liggen dat beter was, of misschien gaat het wel mis.”
Bovendien denken mensen te snel dat alles vanzelf gaat. “Het idee dat liefde vanzelf moet ontstaan en dat wanneer het gevoel verdwijnt, er niets meer aan te doen is, is te simplistisch. Een relatie is veel complexer dan dat” vertelt relatietherapeute Roos Steens.
Een relatie die een lange periode duurt, kost veel tijd, ruimte en hard werk. Hierbij is het belangrijk dat je goed communiceert met elkaar. “Soms moet je even stilstaan en uitzoomen, bespreekbaar maken wat er gaande is, en samen kunnen veranderen en groeien in jullie rollen. Het is belangrijk om de intimiteit, die verbinding vast te grijpen en te behouden, zelfs wanneer het moeilijk is. Blijf elkaar vastpakken, kussen en elkaars huid voelen. Wie weet kom je er wel sterker uit dan ooit tevoren” meent relatietherapeute Roos Steens.
“De diepste dalen hebben ons doorgaans het meest vooruitgebracht om dichter bij elkaar te geraken” - William
Katrien en William hebben samen een lange weg afgelegd. Volgend jaar zijn ze vijftig jaar getrouwd, maar ook zij werden geconfronteerd met uitdagingen die hun relatie op de proef stelde.
En ze leven...?
Eeuwige liefde is geen sprookje dat eindigt met ‘en ze leven nog lang en gelukkig’. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn, maar een reis vol ups en downs met talloze uitdagingen. Eens je die uitdagingen overwint, zal de liefde groeien en wordt ze sterker dan ooit. Je zal zien dat het niet onmogelijk is om deze te vinden zolang je er voor werkt en niet opgeeft in moeilijke tijden, en wie weet leef je dan wel lang en gelukkig.